Од свих лекција које се уче у школи, од образаца и формула, научника, историјских чињеница, открића, закона и правила, најважнија је лекција о Светом Сави. То је она о вери, посвећености, поштењу, доброти, стрпљењу, праштању... о правој љубави. За њега образовање није значило, као данас, стицање знања, већ су темељ учењу били Вера и Истина.

 

SVETI SAVA - naš najnacionalniji svetac :: SERBIANSHOP   Имао је седамнаест година када је оставио све што је један принц могао да има. Одрекао се свега материјалног и пошао у наручје светогорских манастира. Није тада ни слутио да постаје вечни вођа свога народа. Да је истовремено и камен темељац и звезда водиља – духовни и интелектуални творац Србије.

     Рад Светог Саве на просвећивању српског народа започео је његовим доласком из Свете горе у Србију, односно од преноса моштију свеога оца Светог Симеона из манастира Хиландара у манастир Студеницу. Од тог времена Студеница је постала центар српског црквеног и просветног живота. Сава је знао да без цркве нема просвећености. Самосталношћу цркве и својим боголиким и богоугодним животом Сава је Србији даровао ослонац за сва времена. Осам стотина година је од тада прошло.

     Његош је записао: „Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довека“, живи, Свети Саво!


About Us

It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages.It was popularised in the 1960s with the release.

Subscription