Слатина, Чачак, Србија
  • skola-1.jpg
  • skola-2.jpg
  • skola-4.jpg
  • skola-5.jpg
  • skola-33.jpg

ЕКО ПРОЈЕКАТ

На иницијативу Ротари клуба Чачак наша школа се новембра 2021. прикључила  еколошком пројекту „Чувари природе“. Носиоци активности су наставница биологије Вера Милановић и учитељица Ката Винић.

У оквиру пројекта планиране су многе активности. На првом месту је едукација учесника у пројекту – и ученика и наставника, али и родитеља, а све у  циљу  подизања еколошке свести.

За сва одељења обезбеђени су еко-календари. Од Recan фондације добили смо кутије за лименке. На тај начин промовишемо значај заштите животне средине и подижемо свест о потреби рециклаже лименки.

Школа је пред Нову годину добила и пет природних јелки са бусеном. Идеја је била да са ученицима направимо украсе од рециклираног материјала, па касније да их засадимо у школском дворишту и ова активност је реализована веома успешно, а свако одељење је за учешће награђено новогодишњим пакетићем. 

Пре неколико дана постављена су тзв. рециклажна острва – три канте – за ПВЦ, за лименке и за батерије и мобилне телефоне. Прикупљање и селекција врше се свакодневно, а откуп ће вршити партнери на пројекту и новац уплаћивати на рачун школе.

У наредном периоду биће спроведена акција чишћења  - Дан велике метле, постављање кућица за птице које ће ученици направити са својим наставницима, прикупљање електронског отпада (мали кућни апарати, рачунари, бела техника...), као и многе друге активности из области екологије.

Стара кинеска пословица каже – И најдужи путеви почињу првим кораком. Ми смо тај корак начинили, а ви нам се придружите. Сачувајмо нашу планету!

Координатор тима

Ката Винић